Rondje Europa (46): Roemenië.

In deze reeks doen we een toertje door Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week stoppen we in Roemenië.

In het begin
Afbeeldingsresultaat voor eurovision 1994 romaniaRoemenië probeerde al in 1993 deel te nemen aan het songfestival, maar moest toen passeren langs een Oost-Europese preselectie, waar het land laatst werd. Het zou een indicatie zijn van wat de jaren ’90 Roemenië zouden brengen, want na hun echte debuut in 1994 zou het duren tot 2002 vooraleer Roemenië ook maar een beetje succes zou krijgen op het songfestival.


Grootste flops
Bij hun echte debuut in 1994 werd Dan Bittman 21ste met Dincolo de nori (Verder dan de wolken), waardoor Roemenië uitgesloten werd van de competitie in 1995. In 1996 moesten alle landen eerst via een interne preselectie passeren en het duet van Monica Anghel en Sincron overleefde dat niet waardoor Roemenië zowel in 1996 als 1997 niet op het songfestival te zien was. De lage resultaten van de inzendingen van 1998 en 2000 zorgden ervoor dat het land ook in 1999 en 2001 niet mocht deelnemen. Vanaf 2002 zou Roemenië precies wel weten wat het songfestival nodig had, want hun resultaten gingen er vanaf dan drastisch op vooruit. 

Grootste successen
Afbeeldingsresultaat voor eurovision 2005 romaniaMonica Anghel was er in 1996 niet in geslaagd zich te plaatsen voor het songfestival, maar wanneer ze in 2002 terugkeerde, verraste ze vriend en vijand. Niemand had ook maar gedacht dat de ouderwetse ballade Tell me why (Zeg me wanneer), dat ze bracht samen met Marcel Pavel in de top 10 zou eindigen. Maar met 71 punten werd Roemenië 9de. Een jaar later eindigde ook electronummer Don’t break my heart (Breek mijn hart niet) van Nicola bij de eerste tien. Roemenië was vertrokken!
Vanaf het invoeren van een halve finale (2004) wist Roemenië zich elke keer dat het deelnam, te kwalificeren voor de songfestivalfinale met drie grote uitschieters.
In 2005, toen het songfestival de eerste keer te gast was in Kiev, won Luminita Anghel en haar begeleidingsgroep Sestem de halve finale met Let me try (Laat me proberen). Het energieke nummer zou op de grote avond uiteindelijk met het brons gaan lopen.
Een jaar later deed Mihai Traistariu het bijna even goed. Zijn Tornero (Ik keer weer) was door de goede plaats van Let me try rechtstreeks geplaatst voor de finale en werd er 4de. Hoewel hij al verschillende pogingen ondernam in de Roemeense preselectie (o.a. dit jaar) maakte hij die belofte van terug te keren wel niet meer waar.
Een tweede bronzen medaille kreeg Roemenië in 2010. Opnieuw trad een duo aan: Paula Seling en Ovi. Hun Playing with fire (Spelen met vuur) was een energieke popsong, door Ovi zelf geschreven. Het duo zat tegenover elkaar aan een dubbele, glazen piano waar op een gegeven moment vuur uitkwam. Het publiek in Oslo genoot ervan en het duo verzamelde 162 punten. Paula & Ovi zouden in 2014 een herkansing krijgen op het songfestival. Miracle (Mirakel) werd 2de in zijn halve finale, maar moest in de grote finale tevreden zijn met een 12de plaats.

Organisatie
Roemenië organiseerde in 2006 het Junior Songfestival in hoofdstad Boekarest, maar mocht het grote songfestival nog niet op zijn grondgebied ontvangen. Misschien maar goed want sinds 2007 bouwde de Roemeense openbare omroep meer dan 14 miljoen euro schulden op bij de EBU (European Broadcasting Union). De EBU had de Roemeense overheid een deadline gegeven om deze te betalen, maar aangezien dit niet gebeurde, blokkeerde de EBU Roemenië, waardoor ze niet meer welkom waren op het songfestival in Stockholm in 2016 en het zelfs niet meer mochten uitzenden. Heel jammer voor Ovidiu Anton die normaal Moment of silence (Moment van stilte) 19 dagen later op het songfestival ging brengen. Het zou de eerste keer zijn sinds 2002 dat Roemenië ontbrak in de finale van een songfestival. Intussen zijn de financiële problemen weer opgelost, wat betekent dat Roemenië er in 2017 weer bij is.

Toekomst
Afbeeldingsresultaat voor eurovision 2017 romaniaRoemenië durft vaak iets anders dan al de rest sturen naar het songfestival. Zo was er in 2013 operazanger Cezar die alle facetten van zijn stem liet horen in It’s my life (Het is mijn leven); ook dit jaar zal Roemenië opvallen met een eigenzinnig nummer. Yodel it combineert het zingen en jodelen van zangeres Ilinca met de rap- en zangkwaliteiten van Alex Florea. Beide jonge artiesten raakten in hun land bekend door zangwedstrijden op de Roemeense TV. Of Europa zit te wachten op het Roemeense jodelen weten we in de tweede halve finale van donderdag 11 mei.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.