In deze reeks doen we een toertje door Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week stoppen we in Moldavië.
In het begin
We zagen Moldavië voor het eerst op het songfestival in Kiev in 2005 met de groep Zdob și Zdub. Ze brachten het nummer Boonika bate doba, wat zoveel betekent als “Oma slaat op de drum”; iets wat ze ook letterlijk lieten gebeuren: een omaatje stond op het podium met een trommel. Bij zijn debuut behaalde Moldavië meteen een 6de plaats; een resultaat dat het land tot op heden niet meer kon verbeteren.
Grootste successen
Moldavië bereikte maar tweemaal de top 10. De eerste keer was bij hun debuut, maar wanneer het land Zdob și Zdub in 2011 nogmaals stuurde, moest het nummer So lucky (Zoveel geluk) tevreden zijn met een 12de plaats.
Het was enkel Natalia Barbu die het land in 2007 nog in de top 10 kreeg met Fight (Vecht). In de halve finale was haar stevig dansrocknummer maar nipt geselecteerd geweest, maar op de grote avond had Natalia het geluk gehad dat ze het songfestival in Helsinki mocht afsluiten. Of misschien zat haar weinig verhullende outfit er voor iets tussen…
Tweemaal eindigde Moldavië 11de en grappig detail: beide nummers waren van dezelfde liedjesmaker. Pavel ‘Pasha’ Parfeny scoorde in 2012 met Lăutar: een vrolijk nummertje gezongen in erbarmelijk Engels, maar opnieuw had het het voordeel als laatste te mogen optreden in de finale. Achtergrondzangeres Aliona Moon keerde een jaar later terug met de ballade O mie (Duizend), geschreven door Pasha. Hij speelde toen ook op de piano. Aliona bracht haar krachtige ballade vol overtuiging, maar gelukkig in de Moldaafse moedertaal, het Roemeens. Tegen het einde toe “groeide” haar jurk en werd ze de lucht ingestuurd. Na de oma op de trommel, was dit visueel waarschijnlijk het sterkste dat Moldavië – tot nu toe – op het festival bracht.
Grootste flops
In 2006 was Moldavië rechtstreeks geselecteerd voor de finale door hun goede plaats het jaar voordien, maar de groep Arsenium werd slechts 20ste met het Spaansgetinte nummer Loca (Gek). De TV in Moldavië dacht toen aan opgeven, maar het publiek wou niet meer zonder het songfestival. En er zouden nog slechtere resultaten volgen…
In 2008 eindigde jazznummertje A century of love (Een eeuw vol liefde) van Geta Burlacu niet bij de eerste tien in de halve finale. Het zou de eerste keer zijn dat Moldavië de finale van een songfestival niet haalde. Ook de voorbije drie jaren wist het land zich niet meer te kwalificeren. In 2014 werd het land zelfs allerlaatst in zijn halve finale met Wild soul (Wilde ziel) van Cristina Scarlat.
Organisatie
Gelukkig heeft de Moldaafse TV nog nooit een songfestival moeten organiseren. Veel geld hebben ze daar niet – de Moldaafse economie is één van de armsten van heel Europa – en deelname aan het songfestival is duur. Artiesten die naar het festival gestuurd worden, moeten zelf opdraaien voor de kosten. De Moldaafse TV betaalt hen enkel terug als ze de finale weten te behalen.
Toekomst
In 2010 stuurde Moldavië danstrio SunStroke Project naar Oslo met het nummer Run away (Loop weg) dat ze samen brachten met zangeres Olia Tira. Het nummer werd nipt geselecteerd voor de grote finale maar eindigde daar slechts 22ste. Het viel vooral op door de viool- en sax solo’s. Ook dit jaar mag het trio, weliswaar zonder zangeres Olia maar met grappige danspasjes, zijn land vertegenwoordigen. Het nummer heet deze keer Hey, mamma! en bevat weer de gekende viool- en sax solo’s. Moldavië heeft wel de pech in de eerste halve finale te zitten terwijl Roemenië in de tweede halve finale zit. Roemenië is de grote broer van Moldavië (ze waren ooit één land en delen dezelfde taal) en beide landen doneren, als het kan, heel wat punten aan elkaar. Eurosongland houdt je op de hoogte van alle nieuwtjes over de groep en hun inzending in aanloop naar 9 mei.