In deze reeks doen we een toer door heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week houden we halt in de Balkan en brengen we een bezoek aan Kroatië.
In het begin
Kroatië maakte zijn debuut al in 1963 als onderdeel van Joegoslavië. Het zou voor 10 Joegoslavische inzendingen zorgen en was het meest succesvolle deel van Joegoslavië. Zo zorgde de groep Riva, die uit de Kroatische stad Zadar kwam, voor de enige overwinning ooit voor Joegoslavië op het songfestival met Rock me in 1989.
Als onafhankelijk land was Kroatië er al bij in 1993 en het zou tot 2006 meestal in de bovenste helft van de rangschikking eindigen.
Grootste successen
Kroatië en Malta zijn de enige twee landen die nooit verplicht een jaar moesten thuisblijven van het songfestival. Deze regel werd vanaf 1994 ingevoerd toen er teveel landen wilden deelnemen en men het songfestival op één avond wilde houden. Landen die een slecht puntengemiddelde hadden, kregen dan geen uitnodiging voor het songfestival. Dat was bijvoorbeeld het geval met België in 1994, 1997 en 2001. Vanaf het invoeren van een halve finale (2004) en later twee halve finales (2008) gebeurde dit uiteraard niet meer en was iedereen elk jaar welkom.
Ondanks het feit dat Kroatië aanvankelijk elk jaar aanwezig was (en mocht zijn), slaagde het land er echter niet in de top 3 te kraken, maar het land behaalde op 22 deelnames wel zesmaal de top 10. De hoogste notering voor Kroatië was tweemaal de 4de plaats. De eerste keer was in 1996. Maja Blagdan zong toen Sveta ljubav (Heilige liefde) en vooral haar hoge uithalen vielen toen op.
Drie jaar later was diezelfde plaats het resultaat voor Doris Dragovic. De Kroatische zangeres had Joegoslavië al in 1986 met Zeljo moja (Mijn verlangen) een 11de plaats bezorgd, maar met Marija Magdalena werd ze vooraf zelfs getipt voor de overwinning. Kroatië was achteraf wel het middelpunt van een rel aangezien er live moest gezongen en de muziekband een mannenkoor bevatte. Kroatië ging hiervoor gestraft worden door de EBU, maar de punten en eindnotering zijn nooit aangepast.
De jaren ’90 waren best wel topjaren voor het land, want in 1995 had de groep Magazin, aangevuld met sopraan Lidija, ook al een 6de plaats behaald met het sfeervolle Nostalgia (Nostalgie). De zangeres van Magazin was toen Danijela. Zij kreeg in 1998 een solo-herkansing en haar Neka mi ne svane (Moge de zon nooit opkomen) mocht toen het songfestival openen en bleef duidelijk hangen bij de toeschouwers; ze behaalde een knappe 5de plaats.
De laatste top 10-noteringen kwamen in 2000 en 2001. Danijela had in 1998 een trend gezet door tijdens haar vertolking haar kapmantel af te slaan. Doris Dravovic zou het jaar nadien ook een kledingstuk uitdoen en Goran Karan ging in 2000 nog een stap verder. Samen met hem stond een zwart spook op het podium dat tegen het einde van zijn nummer, Kad zaspu andeli (Wanneer de engelen in slaap vallen), veranderde in een mooie prinses. Het leverde hem een 9de plaats op.
Zwangere zangeres Vanna zorgde in 2001 voor de vierde opeenvolgende top 10-notering en ook de voorlopige laatste. Zij deed geen kleding uit, maar bracht wel een Engelstalig nummer, Strings of my heart (De snaren van mijn hart); dat was de eerste keer dat Kroatië niet in de eigen taal zong en ze eindigden ermee op plaats 10.
Grootste flops
Tot 2006 leek Kroatië op weg om een stabiel en succesvol songfestivalland te zijn. De Kroaten eindigden of in de top 10 of in de middenmoot, maar toen kwam in 2007 de eerste non-kwalificatie voor een songfestivalfinale. In 2008 en 2009 wist Kroatië zich wel weer te kwalificeren maar eindigde het land in de finale achteraan. En de toekomst zag er niet bepaald rooskleuriger uit. Vanaf 2010 wist het land zich maar liefst vier jaar op rij niet meer te kwalificeren. De slechte resultaten gecombineerd met de financiële crisis zorgden ervoor dat Kroatië in 2014 en 2015 wegbleef op het songfestival.
Vorig jaar keerden de Kroaten terug met zangeres Nina Kraljic die hun versie van ‘The Voice’ had gewonnen. Ze wist zich met Lighthouse (Vuurtoren) wel te kwalificeren, maar eindigde in de grote finale bij de laatste vijf.
Organisatie
Na de overwinning van Riva in 1989 was de Kroatische hoofdstad Zagreb de gaststad van het songfestival. Die presentatie in 1990 liep wel niet geheel vlekkeloos. Zo moest het openingslied van Spanje gestopt worden omdat de zangeressen van Azucar Moreno de muziek niet hoorden. Sindsdien is het songfestival nog maar eenmaal meer in ex-Joegoslavië gepasseerd en dat was in de Servische hoofdstad Belgrado (2008).
Toekomst
Kroatië zal in 2017 aan de startmeet in Kiev verschijnen. Welke artiest welk nummer zal brengen is nog niet bekend. Tot 2011 gebruikte de Kroatische TV het popfestival Dora om hun inzending te selecteren, maar sindsdien gebeurt dit intern. Eurosongland brengt je op de hoogte van elk nieuwtje dat er verschijnt!