Rondje Europa (33): Hongarije

In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week houden we halt, centraal in Europa, in Hongarije.


In het begin
Hongarije debuteerde op het songfestival in 1994, samen met Polen, Rusland, Litouwen, Estland, Slovakije en Roemenië. Een jaar voordien had Hongarije er al willen bijzijn, maar door de grote toestroom aan nieuwe deelnemers, werd er toen een preselectie georganiseerd voor zeven Oost-Europese landen in Slovenië. Hongarije eindigde daar voorlaatste en mocht dus niet naar de finale in Ierland. In 1994 veranderde de formule en moesten slecht scorende landen een jaartje overslaan. Onder andere het verplichte thuisblijven van België gaf Hongarije de kans zijn echte debuut te maken. Het land kreeg bij de puntentelling van de eerste drie landen 12 punten. Breekbare ballade Kinek mondjam el vetkeimet (Aan wie kan ik mijn zonden opbiechten?) van zangeres Friderika Bayer zou in totaal 122 punten ontvangen en op een 4de plaats stranden; het beste resultaat tot nu toe voor Hongarije.

Grootste successen
Hoewel Hongarije nog nooit de top 3 kraakte, deed het land het allesbehalve slecht op het songfestival. Ze bereikten, op 14 deelnames, al viermaal de top 10 en sinds er halve finales zijn, bleven ze maar tweemaal in die halve finales steken.
Het grootste succes was uiteraard de deelname van Friderika. In 1997 zou Hongarije opnieuw een goede beurt maken met boyband V.I.P. Ballade Miért kell, hogy elmenj?(Waarom moet je gaan) behaalde de 12de plaats. Dat feit zou herhaald worden wanneer Hongarije na 6 jaar zonder deelname in 2005 terugkeerde met de groep NOX en het krachtige Forogj vilag (Draai, wereld). De combinatie van Ruslana’s Wild dances en Riverdance van Michael Flatley eindigde in Kiev op een 5de plaats in de halve finale, maar moest op de grote avond tevreden zijn met de 12de plaats.
In 2007 haalde Magdi Ruzsa met het ietwat vreemde Unsubstantial blues (Onstoffelijke blues) het zilver binnen in haar halve finale. Op de grote avond moest ze wel tevreden zijn met een 9de plaats. Ze ontving toen wel de Marcel Bezençonprijs; sinds 2002 eert die prijs de beste nummers in de competitie.
Het grote verschil tussen halve en grote finale komt vaak voor bij Hongarije. Zo ook in 2011. Kati Wolf werd vooraf getipt voor de overwinning met What about my dreams (En wat met mijn dromen?). Maar ze zong niet zo toonvast wat resulteerde in een 7de plaats in de halve finale, maar in de grote finale (ondanks het feit dat ze toen beter zong) geraakte ze niet hoger dan een 22ste plaats. Iets gelijkaardig zagen we in 2016 toen zanger Freddie 4de werd in zijn halve finale, maar slechts 19de op de grote avond.
Alternatieve zanger Alex Marta, beter gekend onder zijn artiestennaam ByeAlex kon de ban “goed in de halve, minder in de grote” wel verbreken. Kedvesem (Liefje) werd ‘maar’ 8ste in de halve finale, maar wel knap 10de in de grote finale.
Een jaar later deed Hongarije helemaal mee voor het goud. Andras Kallay-Saunders heeft een Hongaarse moeder en een Amerikaanse vader en bracht een dramatisch uptempo-nummer over kindermisbruik. Running (Op de loop) werd 4de in de halve en 5de in de grote finale. 

Grootste flops
In 1993 en 1996 geraakte Hongarije niet door de preselecties van het songfestival. In de periode 1999-2004 was Hongarije afwezig op het songfestival. Een gebrek aan geld werd ook gefluisterd toen Hongarije in 2006 en 2010 wegbleef.
Sinds het systeem met halve finales miste Hongarije maar tweemaal die finale. In 2008 zou Csézy blijven steken op de laatste plaats van haar halve finale met Candlelight (Kaarslicht). En hoe knap hij ook danste en hoe mooi zijn lichaam ook was, de lelijke kleren van Zoli Adok zullen er in 2009 ook wel toe bijgedragen hebben dat Dance with me (Dans met mij) zich niet kwalificeerde.

Organisatie
Hongarije heeft het songfestival nog nooit gewonnen en dus ook nog nooit gepresenteerd. Als Hongarije ooit zou winnen – wat zeker mogelijk is – zal het festival hoogstwaarschijnlijk doorgaan in hoofdstad Boedapest, de grootste en belangrijkste stad van het land met zo’n 1,8 miljoen inwoners.

Toekomst
Hongarije is er ook in 2017 bij op het songfestival en na 6 opeenvolgende kwalificaties ligt de lat hoog. De voorbije jaren werd de kandidaat gekozen via de wedstrijd A dal. Wat 2017 brengt, ontdek je de komende weken op eurosongland.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.