In deze reeks doen we een toer door heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week houden we halt bij één van de verstgelegen songfestivallanden: Azerbeidzjan.
In het begin
Azerbeidzjan maakte in 2008 zijn debuut op het songfestival in Belgrado. Het rijke land deed toen meteen de belofte om het songfestival binnen de vijf jaar te winnen. Een belofte die ze ook inlosten, maar niet in 2008. Toen maakten Elnur & Samir wel een goede beurt als engel en duivel in Day after day (Dag na dag). De 8ste plaats in de finale was het begin van een reeks schitterende prestaties.
Grootste successen
Sinds zijn songfestivaldebuut heeft Azerbeidzjan nog geen enkele finale van het songfestival gemist.
Bij zijn tweede songfestivaldeelname in 2009 stond Azerbeidzjan al meteen op het erepodium. R’n’B-zangeres Aysel vormde een gelegenheidsduo met zanger Arash en hun aanstekelijke Always (Altijd) greep het brons. Het zou het begin worden van een zeer succesvolle formule: nummers van Scandinavische makelij gezongen door grote sterren uit Azerbeidzjan.
In 2011 zou een andere duo de gemaakte belofte inlossen: Eldar Gasimov en Nigar Jamal verschenen in Düsseldorf met het nummer Running scared (Bang rondlopend). Ze hadden elk apart deelgenomen aan de preselectie in hun land en werden samen gekozen om als duo naar het songfestival te gaan. In hun halve finale eindigden ze maar 2de, achter Griekenland, maar in de grote finale versloegen ze zelfs de grote favoriet en winnaar van die andere halve finale: Popular van de Zweedse Eric Saade.
In 2013 voegde Azerbeidzjan, na een bronzen en een gouden medaille, ook nog een zilveren medaille toe aan hun al indrukwekkend palmares. Farid Mammadov was niet alleen een knappe man die goed kon zingen. Ballade Hold me (Hou me vast – dit keer een Grieks-Amerikaanse productie) viel ook op door de visuele act, waarbij een acrobaat in een glazen kast het spiegelbeeld speelde van de zanger. Zelfs op zijn kop staan was voor de acrobaat geen probleem. Azerbeidzjan won zijn halve finale en moest enkel Denemarken (Emmelie de Forest met Only teardrops) laten voorgaan op de grote avond in Malmö.
Grootste flops
Na een schitterende start met 6 top 10-plaatsen, moest Azerbeidzjan de voorbije drie jaren tevreden zijn met een plaats in het midden. Het land wist zich steeds nipt te kwalificeren, maar kon die belangrijke top 10 niet meer bereiken. Nochtans blijft men vasthouden aan de vertrouwde formule: een Scandinavische productie en een artiest uit Azerbeidzjan met een bijzondere show. Maar ondanks acrobaten en de terugkeer van engel Elnur, was een tweede overwinning er niet meer bij.
Organisatie
Azerbeidzjan won het songfestival eenmaal (2011) en mocht het dan ook organiseren in 2012. De Azerbeidzjaanse TV gooide er veel geld tegenaan en bouwde in hoofdstad Baku een nieuw stadium: de Baku Crystal Hall. Hoeveel geld het allemaal precies kostte, werd nooit gezegd en ook de vele mensenrechtenschendingen (o.a. mensen die voor de nieuwe arena uit hun huis werden gezet) in het land werden even met de mantel der liefde bedekt. Het was een grootste organisatie en Baku was meteen ook de verste plaats ooit bezocht door het Eurovisiesongfestival.
Toekomst
Azerbeidzjan maakte reeds bekend dat Diana Hajiyeva, beter gekend onder haar artiestennaam Dihaj het land in 2017 zal vertegenwoordigen in Kiev. Ze was er in 2016 al bij als achtergrondzangeres. Haar nummer is nog niet bekend, maar eurosongland houdt je sowieso op de hoogte!