Rondje Europa (2): Malta

In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week stoppen we bij één van de kleinste landjes in de wedstrijd: het eiland Malta. Op 21 november 2015 won het nog het Junior Songfestival in Sofia voor de tweede keer.

In het begin

Malta kwam bij de songfestivalfamilie in 1971, maar liet vanaf 1976 tot 1991 de wedstrijd links liggen. Dat lag vooral aan de lage resultaten van de eerste inzendingen. Sinds zijn comeback in 1991 kozen de Maltezers heel bewust voor het Engels, naast het Maltees de officiële taal van het kleine eiland. 

Grootste successen

De jaren ’90 waren voor Malta één groot succes. Vanaf 1991 tot en met 1998 behaalde het eiland telkens de top 10. In 1993 was er een eerste bronzen medaille toen Mary Spiteri haar “Little child” bracht. Chiara liep tot het laatste land van de puntentelling gelijk met Dana International maar moest in 1998 uiteindelijk tevreden zijn met de tweede bronzen medaille voor Malta. Na een tijdelijk dipje in 1999 (meisjestrio Times Three zong niet zo toonvast), ging het eiland op zijn elan voort met een 8ste plaats in 2000, een 9de plaats in 2001 en in 2002 leek het zelfs even of de Maltezers het festival eindelijk gingen winnen. Uiteindelijk moesten ze tevreden zijn met hun eerste zilveren medaille: de sympathieke Ira Losco (foto) eindigde met 164 punten voor haar “7th wonder” op 12 punten van winnaar Marie N voor Letland.
Drie jaren later zou Chiara terug in het strijdtoneel verschijnen. Vastbesloten om haar derde plaats van 1998 te verbeteren. Hoewel ze de derde plaats als startpositie had geloot, slaagde ze in haar opzet: “Angel” kwam met 192 punten op de tweede plaats en moest enkel Helena Paparizou laten voorgaan. Op een 8ste plaats voor de sympathieke Gianluca in 2013 na, zou het Malta’s laatste succes worden.

Grootste flops

In 2007 gebeurde het ondenkbare… Malta bereikte voor het eerst sinds 1991 de finale van een songfestival niet! Slechts 25ste werd Olivia Lewis in de halve finale met haar “Vertigo”. Nochtans had ze halfnaakte mannen op het podium op een gong laten slaan. Hoezeer haar opvolgster Morena het jaar erna ook danste, ook haar “Vodka” viel genadeloos af. Dan maar weer Chiara sturen met een Belgische compositie. Ze geraakte door de halve finale maar behaalde daar een bijzonder zwak resultaat: ze werd maar 22ste met slechts 31 punten voor “What if we”. Ook in 2010, 2011 en 2015 bereikte Malta de finale niet. In 2012 en 2014 lukte het dan weer wel om in de finale te geraken, maar eindigde het eiland bij de laatste tien!

Organisatie

Hoewel Malta het grote songfestival nog nooit won, won het wel al tweemaal het Junior Songfestival. In 2014 organiseerde het eiland die wedstrijd en bewees daarmee dan ook dat het ook het grote festival zou kunnen ontvangen! In het verleden heeft Malta al meermaals willen inspringen voor landen die moeite hadden met de bekostiging of het organiseren van de show.

Toekomst

Malta blijft gebeten op een songfestivaloverwinning en organiseert elk jaar een grote preselectie. Aangezien het een klein eiland is, zien we in de preselecties regelmatig dezelfde namen terugkeren. Wie het eiland in 2016 zal vertegenwoordigen, weten we al in januari! Stay tuned bij eurosongland!

Alle Maltese inzendingen:

Volgende week: Bosnië & Herzegovina

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.