En alles is weer voorbij. Dat was mijn reactie toen gisteren Oostenrijk voor de tweemaal als winnaar werd bekroond.
Discussies over wie er ging winnen, België die niet in de finale staat en vooral de kleren waren gisterenavond de gespreksonderwerpen.
Het 59ste Eurovisiesongfestival was een goed jaar. Deze editie mogen afschrijven als een jaar:
- Zonder blokvoting.Dit jaar viel het op dat landen uit het oosten weinig punten gaven aan hun buurlanden. Azerbeidzjan behaalde zelfs niet een plaats bij de top 20. Ook Rusland mocht naast veel boegeroep ook minder punten opstrijken uit hun “bevriende” buurlanden. Helemaal triestig is het al gesteld in het Westen met de blokvoting. België gaf maar een 8 aan Nederland en zelfs geen enkel punt aan Frankrijk. Ook de as Frankrijk-Spanje, Spanje-Portugal, Duitsland-VK werd niet nageleefd. Wel was er nog Moldavië dat de 12 overhad voor Roemenië.
- Dat het een 200% holebifeest geworden is.Conchita Wurst heeft gewonnen met een niet typisch transgendernummer. Geen pluimen of dergelijke in haar gat maar een powerballade. Het lied had zonder al die toestanden van de baard ook wel hoog geëindigd. De volgende travestiet die op het festival verschijnt zal zijn stem mogen insmeren. Europa wil geen pluimen meer.
- Kwaliteit loont.
In één van mijn vorige analyses zei ik dat kwaliteit loont. Niet dat al de rest van de liedjes geen kwaliteit geeft is het toch duidelijk dat Nederland het meeste kwaliteit had deze finale. Een mooie tweede plaats kregen ze hiervoor. De Nederlanders hebben 39 jaar moeten wachten op zo’n hoge notering en het land zal volgend jaar extra eurosongminded zijn. - Big 5 faalt weer.
Dit jaar stuurde op Frankrijk en Duitsland na de big 5 goede artiesten af. Het Verenigd Koninkrijk werd zelfs getipt als winnaar. Van de vijf landen deed Spanje met een 10de plaats het best. Het Verenigd Koninkrijk en Italië stelde diep te teleur met een 17de en 21ste plaats. Voor Italië is dit zelfs het slechtste resultaat sinds hun comeback in 2011. Duitsland behaalde een 18de plaats en Frankrijk mocht voor het eerst in hun geschiedenis de hekkensluiter zijn. Met een schamele 2 punten kunnen ze terug naar Frankrijk.