5 jaar Eurosongland [2]

Komende zaterdag bestaat deze site vijf jaar! In 2014 begon Eurosongland als een soort Alice in Wonderland waarbij één persoon, een superfan zijn ervaringen deelde met iedereen die het wou lezen. Vijf jaar later is de website uitgeroeid tot een echte site rond het Eurovisiesongfestival in België en Nederland. Deze week blikken we terug op de afgelopen vijf jaar. Vandaag: De vijf Nederlandse inzendingen (in volgorde van resultaten).
05. Trijntje Oosterhuis – Walk Along (14e HF – 33pt)
De afgelopen vijf jaar waren een succes voor de Nederlandse omroep AVROTROS. Men koos jaar na jaar voor een sterke artiest en een sterk nummer. Enkel in 2015 bleef het land steken in de halve finale. Trijntje Oosterhuis kon met Walk Along amper een veertiende plaats bereiken in de eerste halve finale.

04. Waylon – Outlaw in ‘Em (18e – 121 pt)
Waylon is de enige artiest die afgelopen jaren Nederland tweemaal mocht vertegenwoordigen. De tweede keer dat hij dit deed was op het Eurovisiesongfestival in Lissabon. Het interne selectiecomité liet de zanger volledig unaniem beslissen met welk nummer hij zou aantreden. Tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door werd bekend dat het Outlaw in ‘Em werd. Mede door de zwakke halve finale waarin in Waylon aantrad werd er een plaatsje in de finale veroverd. Daarin werd hij achttiende met 121 punten. In de finale hadden enkel de Belgische kijkers twaalf punten over voor Waylon.

03. O’G3NE – Lights and Shadows (11e – 150 pt)
Het stond al een tijdje in de sterren geschreven dat het trio van O’G3NE Nederland gingen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. In 2017 was het eindelijk zover. Het interne selectiecomité besloot dat de drie meiden naar Kiev mochten. Hun iet wat ouderwetse Lights and Shadows werd voornamelijk gesmaakt door de vakjury’s. Toch werd de inzending knap elfde.



02. Douwe Bob – Slow Down (11e – 153 pt)
Op het Eurovisiesongfestival van Stockholm werd Nederland vertegenwoordigd door Douwe Bod en de countrynummer Slow Down. Het nummer werd net zoals de inzending van 2017 voornamelijk gesmaakt door de vakjury’s. Douwe Bob werd elfde met 153 punten.



01. The Common Linnets – Calm After the Storm (2e – 238 pt)
Het was van 1975 dat Nederland nog eens zo dicht bij een overwinning op het Eurovisiesongfestival stond als in 2014. AVROTROS besloot om in 2013 de volledige selectie om te gooien en stuurde een sterke artiest naar het festival. Ook in 2014 werd dit gedaan door Ilse Delange te sturen. Zij besloot om met haar band en Waylon naar het Eurovisiesongfestival te gaan met het nummer Calm After the Storm. Het nummer werd lauw onthaald in Europa maar groeide sterk tijdens de repetities en halve finale. Enkel een bebaarde vrouw stond Nederland in de weg voor een vijfde overwinning.



In 2019 werd redelijk verrast gekozen voor de onbekende Duncan. Hij zal volgende maand Nederland vertegenwoordigen met Arcade. Op dit moment staat hij op de eerste plaats bij de bookmakers om het Eurovisiesongfestival te winnen. Spannende tijden dus in Nederland.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.