Naast de repetities en verslagen rond de gebeurtenissen van het Junior Eurovisiesongfestival in Malta blikken wij van Eurosongland ook deze week terug op de afgelopen 13 edities van het festival. Vandaag blikken we terug op de Nederlandse inzendingen op het festival.
Nederland op het Junior Eurovisiesongfestival
Samen met Wit-Rusland is Nederland de enige landen die deelnamen aan alle edities van het Junior Eurovisiesongfestival. De meeste inzendingen van Nederland worden gekozen door de populaire voorronde Junior Songfestival. De eerste deelnemer voor het land in 2003 was Roel Felius met het nummer Mijn ogen zeggen alles. Hij werd geacht als één van de favorieten van de avond maar hij eindigde maar elfde op 18 deelnemers. Een jaartje later stuurde Nederland zijn eerste duo naar het festival. Klaartje & Nicky zongen Hij is een kei naar de elfde plaats. In 2005 wou Nederland voor het eerste keer het Junior Eurovisiesongfestival organiseren maar moest de organisatie overlaten aan buurland België. Tess Gaerthé werd naar Hasselt gestuurd met Stupid!. Het was de eerste keer dat Nederland een plaats in de top tien wist te bereiken. De vertegenwoordiger voor Nederland in Roemenië, tijdens het Junior Eurovisiesongfestival 2006 werd Kimberly met het liedje Goed. Ze eindigde op een twaalfde plaats. In 2007 kwam het Junior Eurovisiesongfestival voor de eerste keer naar Nederland. Rotterdam werd de plaats van gebeuren voor de kandidaten. Nederland werd toen vertegenwoordigt door Lisa, Amy & Shelly met hun nummer Adem in, adem uit. Ze werd er elfde mee. Tien jaar later mogen deze meisjes Nederland opnieuw vertegenwoordigen maar dan op het grote Eurovisiesongfestival. In 2008 mocht Marissa Nederland vertegenwoordigen met het liedje 1 dag. Voor het derde jaar op rij en de vijfde maal in zes jaar tijd kwam Nederland niet in de top 10 terecht. Marissa eindigde namelijk op een dertiende plaats.
Na jaren van slechte resultaten kwam er in 2009 abrupt een einde aan. Ralf Mackenbach kon het Junior Eurovisiesongfestival in Kiev winnen met Click Clack wat tot op heden nog steeds het beste resultaat is van Nederland. Het Junior Eurovisiesongfestival 2010 ging niet naar eigen bodem zoals dat bij het ‘grote’ Eurovisiesongfestival hoort, maar naar Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Voor Nederland nam dat jaar het duo Anna & Senna deel. Met My family eindigde dit op een negende plaats. Veel beter ging het in Yerevan want Racel Traets werd tweede met het liedje Teenager. Ze kwam maar net vijf punten te kort voor Nederland een tweede overwinning te schenken. Ondanks de tweede plaats in Armenië kwam het Junior Eurovisiesongfestival in 2012 opnieuw naar Nederland. Amsterdam werd de gaststad voor het festival. Femke Meines mocht in eigen land Tik Tak zingen en strandde er mee op een zevende plaats. De tweeling Mylène & Rosanne mochten voor Nederland afreizen naar Kiev, Oekraïne, waar Mackenbach in 2009 zijn overwinning boekte. Ditmaal moest er genoegen worden genomen met een achtste plaats voor het liedje Double me.
Het Junior Eurovisiesongfestival kreeg in 2014 een nieuwere look en er kwamen opnieuw meer deelnemende landen. Julia werd toen naar Malta gestuurd met Around. Ze kon achtste worden met 70 punten. In 2015 stuurde Nederland Shalisa naar Sofia. Zij behaalde met Million lights het slechtste resultaat ooit voor Nederland op het Junior Eurovisiesongfestival namelijk een 15de plaats met 35 punten. Komende zondag zal Nederland vertegenwoordigt worden door de meidengroep Kisses en het nummer Kisses and dancin’.