Vandaag is het D-day voor het Verenigd Koninkrijk want ze stemmen namelijk over het lot van hun land voor de komende jaren. Kiezen de Britten om samen met ons in Europa te blijven of vertrekken ze met slaande deuren en gaan ze mokken op hun eiland? Op die vraag krijgen we morgenochtend een antwoord op. Maar stel, het land verlaat Europa. Zijn er dan gevolgen voor het Eurovisiesongfestival?
Op het eerste gezicht niet. Het zijn niet de politieke partijen van het Verenigd Koninkrijk die beslissen wie er voor het land naar het Eurovisiesongfestival mag gaan. De beslissing ligt volledig bij de Britse openbare omroep BBC. De BBC is trouwens één van de vijf belangrijkste omroepen op het Eurovisiesongfestival. Met jaarlijks een gulle cheque mag het land steeds rekenen op deelname aan de finale van het Eurovisiesongfestival maar ook zonder hen zou het Eurovisiesongfestival niet het festival zijn wat we vandaag gewoon zijn. Dus de organisatoren van het festival, EBU zal zonder de BBC opzoek moeten gaan naar een nieuwe ezel die ze kunnen leeghalen. Misschien kan de Russische of Azerbeidzjaanse omroep wel het gat van de BBC vullen?
Ook het feit dat het Verenigd Koninkrijk geen lid meer zal zijn van de Europese Unie zal geen probleem zijn voor de EBU. Andere landen die geen lid zijn van de Europese Unie mogen deelnemen, denk maar aan IJsland, Moldavië en niet te vergeten Australië.
De Britse omroep BBC heeft tot op heden wel nog niet laten weten of ze een kandidaat zullen afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival in Oekraïne.
Het Verenigd Koninkrijk is met zijn vijf overwinningen één van de best scorende landen op het Eurovisiesongfestival. De laatste keer dat het land de overwinning in de wacht kon slepen was in 1997. Sindsdien zijn de resultaten van de Britten op het festival pover.