De Deense omroep DR meldt dat ze een kopie hebben gekregen van de nieuwe regels voor het gebruik van vlaggen voor fans en artiesten op het Eurovisiesongfestival 2025.
DR stelt dat in het regelgeving staat dat “politieke boodschappen vermeden moeten worden”. Maar dat het gastland Zwitserland “veel waarde hecht aan vrijheid van meningsuiting”. Om die twee te laten samenvloeien is er nu dus een nieuw beleid rond het gebruik van vlaggen op en rond het Eurovisiesongfestival.
Als de fans of een artiest een vlag wil gebruiken zal deze moeten voldoen aan de Zwitserse wetgeving. Dat zijn dus alle vlaggen behalve vlaggen die in strijd zijn met wetgeving:
- Vlaggen met racistische en discriminerende inhoud, waaronder symbolen die aanzetten tot haat of geweld
- Vlaggen die als aanstootgevend of lasterlijk kunnen worden beschouwd
- Vlaggen met symbolen van verboden terroristische organisaties
Daarnaast zijn alle vlaggen toegestaan in de St. Jakobshalle tijdens de halve finale en de grote finale. Enkele voorbeelden zijn de Pride-vlag en de vlag van Palestina. Deze laatste vlag werd vorig jaar uitdrukkelijk verboden door de organisatie.
Hoewel de regels voor fans die vlaggen mee de arena in nemen versoepeld zijn, zijn ze aangescherpt voor artiesten en delegaties. DR meldt dat het nieuwe vlaggenbeleid bepaalt dat deelnemers alleen de officiële vlag van hun eigen land mogen bijhebben en tonen tijdens de events. Ook tijdens de vlaggenparade zal de artiest maar één vlag, die van het land mogen meedragen. Pittig detail, de vlag zal worden bezorgd door de Zwitserse openbare omroep SRG SSR.
Wie een overtreding begaat, daarvan zal de vlag in beslag genomen worden. En de kans bestaat dat deze uit de arena verwijderd zal worden. Voor de artiesten zullen er aanvullende consequenties volgen.
Deze regels moeten ervoor zorgen dat er duidelijkheid heerst en dat iedereen zijn nationaliteit, seksualiteit en politieke overtuiging kan zegevieren. Behalve de artiesten en de delegaties, zij worden verwacht dat ze zich houden aan de regels van de EBU.