Nog negentien keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 4. In de eerste halve finale is dat topfavoriet Zweden en in de tweede halve finale is dat Georgië.
Zweden
Net zoals elk jaar is het Eurovisiesongfestival voor de Zweden een waar feest. Net zoals de voorbije jaren begon dit met Melodifestivalen, het bekendste voorrondeprogramma.
In deden 32 artiesten mee aan deze voorronde, waaronder enkele bekende namen zoals Helena Paparizou (winnaar voor Griekenland in 2005), Alcazar en Sylvester Schleger (vertegenwoordigde het land in 2007).
Na 4 halve finales en een tweede kans-ronde bleven er uiteindelijk nog artiesten over voor de finale.
Na een enorm spannende puntentelling en met slechts 2 punten verschil won Sanna Nielsen het festival met het lied Undo.
Sanna Nielsen is geen onbekende voor Melodifestivalen. Het was al de 7de keer dat ze deelnam aan het festival en telkens wist ze de finale te bereiken, maar tot dit jaar wist ze deze nog niet te winnen.
Haar lied Undo, my sad love is een uptempo ballad waar vooral de zangeres centraal staat.
Kan Zweden het songfestival winnen?
JA, want het lied word in Europa heel hoog aangeprezen en krijgt het lied heel goede kritieken. Het lied wordt steevast in de top 3 geplaatst van de eerste halve finale en de top 5 in de finale. De gokkantoren Bwin en Sky Bet houden het zelfs voor mogelijk dat Zweden 2 jaar na Loreen opnieuw met de overwinning gaat lopen.
Het verleden van Zweden
Zweden neemt sinds 1958 deel aan het festival en wist deze tot nu toe 5 keer te winnen. De eerste en laatste keer waren waarschijnlijk hun meest bekende overwinningen. In 1974 won Abba het festival met lied “Waterloo”, wat voor hen het begin van een supercarrière was en voor het festival een nieuwe wending gaf. In 2012 won Loreen het festival met een monsterscore, en was één van de grootste hits in Europa sinds het televotingtijdperk.
Sinds de invoering van de halve finales wist Zweden zich slechts 1 keer niet te kwalificeren voor de finale, in 2010.
Georgië
De Georgiërs kozen ervoor om hun inzending helemaal intern te selecteren. De artiest en lied werd aangeduid door middel van een externe commissie. Op 4 februari raakte bekend tijdens een persconferentie dat The Shin en Mariko het land zouden vertegenwoordigen en eind februari maakten ze hun lied bekend Three minutes to earth.
The Shin is een groep die reeds een lange carrière eropzitten heeft in Georgië. Ze brengen vooral jazz en fusion-muziek maar proberen in hun muziek ook westerse invloeden te gebruiken. Sinds 1998 brachten ze al 6 albums uit.
Kan Georgië het festival winnen?
NEEN, want het lied wordt door iedereen gebrandmerkt als zijnde het slechtste van dit jaar. Het is niet de zang maar eerder het enorm saaie lied dat op de korrel wordt genomen. Ook de gokkantoren zien dit lied niet zitten en plaatsen het vaak in de onderste regionen.
Het verleden van Georgië
Georgië nam in 2007 voor het eerst deel aan het festival en wist (op 1 keer na in 2011) elk jaar de finale te bereiken. In tegenstelling tot de andere Kaukasische landen Armenië en Azerbeidzjan kon het land nog nooit echt hoge toppen scheren in de finale.
Hun beste notering tot nu toe kwam er in 2010 met Sopho en het lied “Shine” dat op een 9de plaats eindigde.
Startnummer 4 in halve finale is top 10 in finale.
16 Landen hebben in het verleden het startnummer 4 gekregen in de halve finales. Zes daarvan stootte door naar de finale en vijf daarvan geraken in de top 10 (Moldavië ’05, Wit-Rusland ’07, Denemarken ’10, Azerbeidzjan ’13). Alleen Malta ’12 kon een top 10 plaats bemachtigen als we starten met de laatste plaats.
Morgen: IJsland en Polen