Na een rustperiode is het weer tijd om door Europa te reizen en alle landen te leren kennen die ooit deelnamen aan het Eurovisiesongfestival. De tweede reeks van Rondje Europa starten we in het land met de meeste overwinningen ooit op het songfestival: Ierland!
In het begin
Ierland debuteerde in 1965 op het songfestival en presenteerde dit jaar zijn vijftigste inzending. De beginjaren waren voor Ierland bijzonder succesvol. Na een 6de en een 4de plaats was het in 1967 al bijna prijs: Sean Dunphy haalde met If I could choose een zilveren medaille. Enkel Sandie Shaw deed het beter in Wenen… Op het goud moesten de Ieren maar drie jaar meer wachten en het zou het begin zijn van nog veel meer succes!
Grootste successen
Dana Rosemary Scallon, of simpelweg Dana, zou Ierland zijn eerste overwinning bezorgen. In 1970 was All kinds of everything te sterk voor de concurrentie. Het nummer werd een wereldwijd succes en lanceerde de carrière van Dana. Vanaf de jaren ’90 zou ze de politiek in gaan en op een gegeven moment zelfs een gooi doen naar het presidentschap van haar land, maar die trofee wist ze nooit binnen te halen.
Exact tien jaar na Dana behaalde Ierland zijn tweede gouden medaille met de in Australië geboren Johnny Logan. Hij schreef zijn winnend nummer What’s another year niet zelf maar bracht het met veel overtuiging en gevoel. Een nieuwe wereldhit was geboren. Vier jaar later, in 1984, schreef hij wel het nummer Terminal 3 dat Ierland net geen derde overwinning bezorgde. Het nummer gebracht door Linda Martin, eindigde op de 2de plaats, na de Herrey’s en Diggi-loo diggi-ley. Tijd om het dan maar weer zelf te doen, moet Johnny gedacht hebben, want in 1987 stond hij weer op het songfestivalpodium. In Brussel werd hij met open armen ontvangen en… behaalde hij een tweede overwinning. De teller van Ierland stond nu al op drie. En nog wist Johnny van geen ophouden. Hij schreef opnieuw een nummer voor Linda Martin… Why me? veegde in 1992 alle concurrentie van tafel en bezorgde Ierland zijn vierde gouden medaille. Johnny Logan is dus verantwoordelijk voor drie gouden medailles en dat is een record!
Tussen al deze successen had Ierland in 1990 ook nog een 2de plaats behaald met Somewhere in Europe van Liam Reilly.
Met Linda Martin begonnen voor Ierland de gouden jaren. Op vijf jaar tijd zouden de Ieren vier keer de overwinning binnenhalen. Niamh Kavanagh zou in haar thuismatch met In your eyes de Britse Sonia in het stof doen bijten en een jaar later zou het duo Paul Harrington en Charlie McGettigan heel onverwacht met een monsterscore van 226 punten voor Rock ‘n’ roll kids alle concurrentie ver achter zich laten. Hoewel in 1995 Noorwegen met de overwinning ging lopen, was de vrouwelijke helft van het Noorse duo Secret Garden een Ierse. De zevende en laatste Ierse overwinning (tot nu) ging naar de klassiek geschoolde Eimear Quinn en The voice. In zijn laatste thuismatch in 1997 voegde Ierland er nog snel een zilveren medaille aan toe: Mysterious woman van Marc Roberts behaalde een 2de plaats, weliswaar op een hele ruime afstand van winnaar Katrina & The Waves.
Grootste flops
Tot de jaren 2000 kende Ierland weinig flops. De Ieren kozen ook steevast voor het Engels (hun tweede taal) wat toen nog een groot voordeel was, aangezien iedereen in één van zijn eigen talen moest zingen. De enige keer dat ze ooit voor het Iers hadden gekozen was in 1972. Ceol an Ghrá (De muziek van de liefde) werd gebracht door Sandie Jones en zou tot 1989 Ierland’s slechtste resultaat zijn: een 15de plaats.
In 2002 was Ierland er niet bij op het songfestival. Het jaar voordien had Gary O’Shaughnessy het ondermaats gedaan met Without your love. Hij was 21ste geworden (op 23 deelnemers); Ierland’s slechtste resultaat op dat moment, maar de toekomst zou nog slechtere resultaten brengen.
Sinds het invoeren van de halve finale(s) wist Ierland zich nog maar 6 keer te kwalificeren. Op die zes keer eindigden ze dan nog eens tweemaal laatst. De Ieren hadden nochtans vanalles geprobeerd. In 2008 kwam een kalkoen Europa smeken om Ierland Douze points te geven. Dustin the Turkey (Dustin de kalkoen) was tussen 1989 en 2010 een populaire pop uit een kinderprogramma, maar kijkers in Europa gingen niet mee in dat verhaal en de kalkoen bleef steken in de halve finale.
Ook Oud-songfestivalwinnares Niamh Kavanagh kon het tij niet keren. It’s for you kwalificeerde zich wel voor de finale in 2010, maar werd slechts 23ste op 25 deelnemers.
Enkel in 2011 was er nog eens een top 10-notering voor de tweeling-op-speed Jedward. Zij hadden in 2009 meegedaan aan de Britse X-factor, waar ze 6de geworden waren en laat ook dat de score worden van Lipstick in Düsseldorf. Een jaar later,in Baku, zouden de twee nog proberen hun resultaat te verbeteren, maar bij Waterline werd het pas echt duidelijk dat zingen niet hun grootste kwaliteit is.
De laatste drie jaren wist Ierland zich niet meer te kwalificeren ondanks de deelname van Westlife-zanger Nicky Byrne dit jaar.
Organisatie
Door het succes van Ierland is de Ierse hoofdstad Dublin de door het songfestival meest bezochte stad. Enkel in 1993 had de Ierse TV gekozen voor het plaatsje Millstreet. Met slechts 1500 inwoners de kleinste plaats waar het songfestival ooit is neergestreken. (Voor de volledigheid moeten we er wel bij vertellen dat het Verenigd Koninkrijk het songfestival al meer over de vloer heeft gehad, maar steeds in verschillende steden. Hoewel dat land maar vijfmaal won, sprongen ze driemaal in als gastland.)
Toekomst
Ierland en het Verenigd Koninkrijk waren de succeslanden in het vorig millennium maar lijken nu in een sukkelstraatje terecht gekomen te zijn. Welke artiest kan het groene eiland vinden om Ierland in 2017 weer succes te bezorgen? Volg het op eurosongland!
Volgende week: Australië