In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week stoppen we op een eiland in de Middellandse Zee: Cyprus.
In het begin
Cyprus kwam bij de songfestivalfamilie in 1981. De eerste inzending, het nummer Monika van de groep Island bezorgde het eiland van Aphrodite een knappe 6de plaats. Cyprus is sinds 1974 verdeeld in twee zones: het Griekssprekende zuidelijke deel en het door Turkije bezette noordelijke deel. Het was het zuidelijke deel dat erbij kwam in 1981 en dat tot vandaag nog steeds deelneemt. The Turkish Republic of Northern Cyprus, het door Turkije bezette deel, wordt door geen enkel land buiten Turkije erkend en kan/mag dus ook niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival.
Grootste successen
Cyprus is nog nooit doorgedrongen tot de top 3. Wel haalden de Cyprioten al driemaal een vijfde plaats. De eerste keer was dat al in 1982 toen Anna Vissi scoorde met Mono i agapi (“Enkel liefde”). Anna Vissi was geboren in Cyprus, maar haar familie was eigenlijk van Griekenland. Het was dan ook geen wonder dat ze in 2006 Griekenland vertegenwoordigde toen dat land zijn enige thuismatch ooit speelde. Everything (“Alles”) bezorgde haar een tweede top 10-notering toen het 9de werd.
Mana mou (“Mijn moederland”) van Hara en Andreas Konstantinou opende het songfestival van 1997 en bezorgde Cyprus zijn tweede 5de plaats. Het etnische nummer met een stevige beat eronder moet de kijkers serieus zijn bijgebleven.
De laatste top 5-notering dateert van 2004. De toen 17-jarige Lisa Andreas begon zonder muziek aan haar ballade Stronger every minute (“Sterker elke minuut”). De emotie die sprak uit haar stem en nummer zorgde er ook voor dat Turkije voor het eerst in zijn geschiedenis punten gaf aan Cyprus.
Naast de drie top 5-noteringen behaalde Cyprus nog 6 keren de top 10. Bijvoorbeeld met Alex Panayi. Zijn Sti fotia (“In het vuur”) behaalde in 1995 een 9de plaats. Het was een bijzonder nummer dat ook visueel zeer sterk was. In 2000 ondernam hij een tweede poging om te scoren op het songfestival, toen in duo met Christina Argyri. Nomiza (“Ik geloofde”) eindigde teleurstellend 21ste (wel beter dan België, dat laatste werd met Envie de vivre van Nathalie Sorce), maar zorgde er wel voor dat Alex opgemerkt werd als vocal coach. Hij zou in 2005 de enige achtergrondzanger zijn voor Helena Paparizou en in 2016 was hij ook de vocal coach voor de Russische deelnemer Sergey Lazarev.
Nog twee bijzondere vermeldingen, allereerst voor Constantinos Christoforou. In 1996 werd zijn Mono gia mas (“Enkel voor ons”) 9de op het songfestival. In 2002 keerde hij terug als leadzanger van de boysband One. Hun Gimme (“Geef me”) opende het songfestival en het energieke dansnummer bleef bij heel wat kijkers hangen tot de televoting: Cyprus werd 6de. Het was dan ook logisch dat de Cypriotische TV in 2005 aan diezelfde Constantinos vroeg om opnieuw naar het songfestival te trekken. Helaas werd Ella ella geen daverend succes; Cyprus werd er slechts 18de mee.
Een bewijs dat derde keer niet altijd de goede keer is, ondervond ook zangeres Evridiki. Ze had in 1992 en 1994 al deelgenomen met twee zware nummers: Teriazoume (“We zijn hetzelfde”) en Íme ánthropos ki egó (“Ik ben ook een persoon”) die haar beide keren een 11de plaats opleverden. In 2007 ging ze de luchtigere toer op met een Franstalig nummer (ook de enige keer dat Cyprus een nummer in het Frans stuurde): Comme ci, comme ça. Ze geraakte er niet mee in de finale.
Grootste flops
De eerste Cypriotische flop dateert al van 1986. Zangeres Elpida was in 1979 nog 8ste geworden voor Griekenland met Socrates. Nu ze voor Cyprus naar het songfestival mocht, eindigde ze allerlaatst.
In 1988 had de Cypriotische TV een nummer geselecteerd dat al in de preselectie van 1984 had gezeten, waardoor ze gediskwalificeerd werden een aantal weken voor de uitzending. In 2001 mocht het eiland niet deelnemen aan het songfestival door een te zwak gemiddelde in de voorbije jaren.
Sinds 2006 wist Cyprus zich nog maar vier keer te plaatsen voor een songfestivalfinale. Telkens eindigden ze in de laatste helft van die finale. In 2014 moest Cyprus een jaartje afhaken door de financiële crisis die het eiland trof.
Organisatie
Aangezien Cyprus nog nooit het songfestival won, mocht het ook nog nooit het songfestival organiseren. In 2008 organiseerden ze wel het Junior Songfestival vanuit Limassol, de grootste stad op het eiland.
Toekomst
Cyprus was het eerste land dat zijn kandidaat voor 2017 voorstelde. Hovig is 27 en heeft Armeense roots. Hij werd in 2009 7de in de Griekse versie van X-factor. Hij deed zowel in 2010 als 2015 al mee in de Cypriotische voorronde waar hij respectievelijk 3de en 4de werd. Voor 2017 werd hij intern geselecteerd door de Cypriotische TV. Het nummer dat hij zal brengen is nog niet bekend maar zal geschreven worden door de Zweedse Thomas G:son die vooral bekend is voor Euphoria, het nummer waarmee Loreen Zweden in 2012 een overwinning bezorgde. Een nummer van hem is wel geen garantie voor succes, want na Loreen verschenen er nog vijf nummers van hem op het songfestival, maar die geraakten niet in de top 10. Ook de inzending van Cyprus van 2016 Alter ego van de rockgroep Minus One bleef steken op een 21ste plaats.
Zo gauw Hovig zijn nummer voorstelt, hoor je het op eurosongland.