In deze reeks doen we een toertje door Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week houden we halt bij een ministaat die we nog nooit in de finale van een songfestival zagen: Andorra.
In het begin
Andorra maakte zijn songfestivaldebuut in 2004 toen het songfestival voor het eerst meer werd dan één show op één avond. Marta Roure zou de eerste zangeres uit Andorra op het songfestival zijn en ook de eerste die in het Catalaans zou zingen. In al zijn deelnames zou Andorra op zijn minst een deel van het nummer in het Catalaans brengen.
Grootste successen
Aangezien Tsjechië zich vorig jaar wist te plaatsen voor een songfestivalfinale, is Andorra het enige land dat deelnam aan het Eurovisiesongfestival zonder ooit de finale te halen. Van grote successen kunnen we dus niet spreken. De enige keer dat Andorra in de buurt van een finale kwam, was in 2007. De alternatieve jongensgroep Anonymous kwam toen 11 punten te kort voor de finale met hun nummer Salvem el Mon (“Laten we de wereld redden”). De 12de plaats in de halve finale blijft het beste resultaat voor Andorra ooit.
Grootste flops
Andorra kende dus geen songfestivalsucces. Nochtans zocht het land het soms ook in het buitenland, bij sterren die wel al succes hadden gekend, maar ook dat bracht geen soelaas.
In 2005 mocht Marian Van de Wal naar Kiev trekken; zij is een Hollandse die een hotel runt in Andorra. Belangrijker was haar achtergrondzangeres: Anabel Condé was in 1995 nog 2de geworden voor Spanje met Vuelve conmigo (“Kom terug naar mij”). Helaas kon haar typerend en krachtig stemgeluid de zwakke stem van Marian niet camoufleren. Andorra werd 23ste op 25 deelnemers in de halve finale.
Bij zijn laatste deelname, in 2009, ging voor Andorra de van oorsprong Deense Susanne Georgi. Ze woonde en werkte op dat moment in Andorra en sprak vloeiend Catalaans. In de jaren ‘90 had Susanne wat hits gescoord als helft van het duo Me & My, samen met haar zus Pernille. “Dub-i-dub” veroverde zelfs in ons land de top 10. Me & My had het al geprobeerd in de Deense voorronde in 2007, maar met La teva decisio (“Jouw beslissing”) mocht Susanne solo naar Moskou voor Andorra. Met slechts 8 punten, wat resulteerde in een 15de plaats op 18 deelnemers, nam Andorra afscheid van het songfestival.
Organisatie
Aangezien Andorra geen songfestivalsucces boekte en dus ook nooit won, organiseerde het ook nooit een festival. Met een oppervlakte van slechts 179,8 vierkante kilometer en een bevolking van zo’n 85000 mensen is Andorra één van de kleinste landen van Europa, niet meteen geschikt om het songfestival te organiseren.
Toekomst
Sinds 2010 neemt Andorra niet meer deel aan het songfestival. Of de tegenvallende resultaten daar voor iets tussenzitten, weten we niet. We weten vooral dat er geen geld is. Er was zelfs even sprake om uit de EBU te stappen omdat lidmaatschap te duur was, maar voorlopig is dat nog niet gebeurd. Een terugkeer naar het songfestival blijft dus nog mogelijk. Zeker niet voor editie 2017, maar wie weet wat de jaren erna brengen. Hou zeker eurosongland in de gaten!