Rondje Europa (8): Finland

In deze reeks doen we een toertje door heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. De Scandinavische landen doen het vaak goed op het songfestival, alleen eentje is daarbij de grote uitzondering: Finland!

In het begin

Finland debuteerde in 1961 samen met Spanje en Joegoslavië op het songfestival en heeft sindsdien al 49 keer deelgenomen. Bij zijn eerste twee deelnames wist Finland zich in de top 10 te plaatsen (telkens op 16 deelnemers). Maar in de zes volgende jaren werd Finland driemaal laatst. Het zou er niet veel beter op worden.  

Grootste successen

Op 49 deelnames behaalde Finland slechts elf keer de top 10. Om een vergelijking te maken: België wist op 57 deelnames 22 keer de top 10 te halen. Tot 2006 was de beste Finse inzending het nummer “Tom Tom Tom” van Marion Rung in 1973. Marion had ook het vorige Finse record op haar naam staan. In 1962 had haar “Tipi-tii” een zevende plaats behaald. Na “Tom Tom Tom” zijn er nog een paar succesvolle Finse inzendingen geweest. “Lapponia” bijvoorbeeld – een ode aan Lapland van Monica Aspelund uit 1977 – is bij veel songfestivalfans nog steeds een favoriet. Zij behaalde een 10de plaats. In 1985 wist Finland voor het tweede jaar op rij een 9de plaats te behalen. In 1985 was dat nog meer bijzonder omdat “Eläköön elämä” (“Lang leve het leven”) moest optreden vanuit de tweede positie: in songfestivalmiddens ook wel de no-hope positie: geen enkel nummer of land wist ooit te winnen met als startplaats twee. Zangeres Sonja Lumme moet dus echt wel een indruk nagelaten hebben! Finland durfde verschillende stijlen proberen: reggae en disco waren niet meteen succesvol, maar het latinsausje van “La dolce vita” (Anneli Saaristo – 1989) bezorgde Finland toch maar mooi een 7de plaats.
Het grootste Finse succes (en de enige keer dat Finland ooit in de top 5 eindigde) kwam er met hun overwinning in 2006. De hardrockgroep Lordi had hun afgrijselijkste kostuums en maskers uit de kast gehaald en Europa met verschrikking geslagen door het nummer “Hard rock hallelujah”: anders dan alles wat ooit op een songfestivalpodium had gestaan, maar toch aanstekelijk en catchy. Finland won de halve finale met bijna 30 punten meer als de nummer twee (“Lejla”, de inzending van Bosnië & Herzegovina). In de grote finale zou het verschil tussen Finland en de nummer twee (“Never let you go”, de eerste inzending van de Rus Dima Bilan) nog groter zijn: 44 punten om precies te zijn. Finland behaalde de hoogste score tot dan toe op een songfestival: 292 punten, een record dat in 2009 zou verbroken worden wanneer Alexander Rybak een monsterscore van 387 punten haalde.

Grootste flops

Finland werd al 10 keer laatst op het songfestival, drie keer was dat zelfs met 0 punten: in 1963, 1965 en 1982. In de periode 1994-2003, wanneer gekeken werd naar het voorbije resultaat of de voorbije resultaten om te bepalen of je mocht deelnemen aan het songfestival, is Finland maar liefst vijf keer uit de boot gevallen. In 1995, 1997, 1999, 2001 en 2003 stond er geen Finse kandidaat op het songfestival. Geen enkel ander land deed het in die periode zo slecht. Veel ligt aan de moeilijke Finse taal die geen verwantschap heeft met een andere Europese taal (de verwantschap met het Hongaars wordt door sommigen in twijfel getrokken). Vandaar dat Finland, wanneer het kon, vaak voor het Engels koos. In 1990 en 2012 koos Finland voor het Zweeds: de tweede officiële taal van het land. Helaas brachten die jaren ook niet veel succes, hoewel Zweden in alle jaren samen wel al het meeste punten aan Finland gaf.

Organisatie

Finland mocht het songfestival al eenmaal organiseren: in 2007 na de overwinning van Lordi werd gekozen voor de Hartwell Arena in de Finse hoofdstad Helsinki. Thuisland Finland kreeg zelfs tweemaal 12 punten: van Zweden en IJsland. Helaas werd Hanna, de Finse kandidate, slechts 17de met haar nummer “Leave me alone”. De overwinning ging toen naar “Molitva” (“Gebed”) van Servië  die dat jaar debuteerde als onafhankelijk land. 
Het festival in Finland was het laatste met maar één halve finale. Vanaf 2008 zouden er twee halve finales zijn en zouden enkel de winnaar en de grote vier (later vijf) zich rechtstreeks plaatsen voor de finale van het songfestival. In Helsinki (net zoals in de edities van 2004, 2005 en 2006) hadden ook de landen die als eerste tien (los van de grote vier) waren geëindigd een rechtstreeks ticket gekregen voor de grote finale. 

Toekomst

Op 27 februari beslist Finland wie zijn kandidaat voor het songfestival wordt. De Finnen sturen geregeld alternatieve nummers naar het songfestival. Vorig jaar nog werd een Fins hardrocknummer naar het festival gestuurd, gebracht door mensen met een mentale beperking. Helaas werd Finland toen laatst in zijn halve finale. 
De preselectie in Finland is dit jaar hetzelfde als de voorbije jaren: drie voorrondes en een grote finale. Het is enkel het Finse publiek dat bepaalt wie naar het songfestival mag. Hou Eurosongland dus maar goed in de gaten om alle nieuwtjes te weten te komen.

Overzicht van de Finse inzendingen:


Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.