Terugblik op 2015: Eerste halve finale.

Binnen twee is er in Stockholm de eerste halve finale van het 61ste Eurovisiesongfestival. Achttien landen treden eraan waaronder de Nederlandse inzending Slow Down en de topfavoriet uit Rusland. Maar deze week blikken we terug op het 60ste Eurovisiesongfestival en meer specifiek vandaag naar de eerste halve finale.


Op dinsdag 19 mei 2015 vond de eerste halve finale van het 60steEurovisiesongfestival

plaats in de Wiener Stadthalle te Wenen. Het was de dag dat men in Vlaanderen aan het morren was dat België toch nooit zou kunnen winnen want uiteindelijk stemmen al die Oost-Europese landen toch maar altijd op elkaar… En toch, wanneer alle 16 landen hadden opgetreden, steeg de Belgische hoop naar ongekende hoogtes. Rhythm inside was een goed nummer. En ‘diene jongen’ kon zingen. En de act was ook bijzonder. Het plaatje leek te kloppen. Nog voor bekend gemaakt werd wie door mocht naar de finale, stond Loïc Nottet’s nummer al in de iTuneslijsten van een aantal landen en was hij naar de eerste plaats in België gestegen. We moesten uiteindelijk wel tot het laatst wachten om onze naam te horen. Zou het kunnen dat België dan toch nog eens zou winnen? Of op z’n minst een goede plaats zou behalen? Ineens was alles weer mogelijk… 

België ging door maar tegelijk verschenen ook berichten in de trend van “België als enige westerse land door naar de finale”. Alsof de pers ons nogmaals wou herinneren aan het feit dat een Westers land niet kan winnen! Of wilden ze onze uitzonderlijke prestatie extra in de verf zetten? Misschien moeten we de begrippen ‘oost’ en ‘west’ wel eens deftig definiëren. Wat zijn de westerse landen? Engeland? Frankrijk? Duitsland? Spanje? Italië? Die zitten sowieso al in de finale… Ierland, Malta en Portugal? Die moesten nog komen in de tweede halve finale. Bleven België en Nederland over. Dus laten we het

hebben over Nederland… Jammer dat ze niet door waren. En hoewel ze het zelf wijten aan het slechte camerawerk van de Oostenrijkers, was het echt wel niet Nederlands beste inzending. Trijntje is zeker geen slechte zangeres, maar een sterk nummer was Walk along niet. En de outfit die Trijntje droeg werd de Barbara Dex-award van het jaar. Niet dat haar eerder gekozen outfit beter was geweest; pronken met je borsten kan scoren, maar niet als het decolté doorloopt tot je geslachtsdelen. België gaf Nederland ook maar 6 punten in de halve finale. Enkel Denemarken wou er met 7 punten meer aan geven. En dus eindigde Nederland met 33 punten op de 14de plaats… 

En zitten we terug bij de vraag of België het enige Westerse land was dat doorging… Misschien moeten we het omdraaien: wie ging er niet door? Moldavië had 21 punten te kort voor de finale en eindigde 11de. Wit-Rusland bleef steken op de 12de plaats en de Voormalig Joegoslavische Republiek van Macedonië moest tevreden zijn met de 15de plaats. Niet echt Westerse landen… En toen waren er nog Denemarken en Finland. Over de inzendingen van beide landen kan ik weinig positiefs zeggen, maar wie ben ik? Wie ging er dan wel door? Armenië krijgt veel diasporastemmen, maar dat zal van het land nooit de winnaar maken. Idem voor Albanië, dat trouwens geregeld een jaartje strandt in de halve finales. Hetzelfde geldt trouwens ook voor Georgië. Servië en Estland worden misschien niet als westerse landen gezien, maar hadden hele sterke inzendingen, die bijbleven. Niemand in België zou hen niet doorlaten. Roemenië en Hongarije hadden een sterke boodschap, wat het ook altijd goed doet. En wat is Griekenland? Een land dat Westers is, als het de criticaster goed uitkomt, of in dit geval dus niet. 
Blijft nog enkel de winnaar van de eerste halve finale over: Rusland. Rusland ontving vijfmaal de topscore van 12 punten in deze halve finale: uiteraard van Wit-Rusland, maar ook van Oostenrijk, Hongarije, Griekenland en Roemenië. Ook België had 8 punten over voor Rusland; hetzelfde aantal als zij aan ons gaven. Rusland won de eerste halve finale omdat Polina Gagarina een mooie dame is met een goede stem en omdat ze een sterk nummer had dat ze goed bracht. Proficiat dus!

De resultaten:

01. Rusia Rusland: Polina Gagarina – A Million Voices (182)


02. Belgia België: Loïc Nottet – Rhythm Inside (149)

03. Estonia Estland: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye To Yesterday (105)
04. Georgia Georgië: Nina Sublatti – Warrior (98)
05. România Roemenië: Voltaj – De La Capăt/All Over Again (89)
06. Grecia Griekenland: Maria Elena Kyriakou – One Last Breath (81)
07. Armenia Armenië: Genealogy – Face The Shadow (77)
08. Ungaria Hongarije: Boggie – Wars For Nothing (67)
09. Serbia Servië: Bojana Stamenov – Beauty Never Lies (63)
10. Albania Albanië: Elhaida Dani – I’m Alive (62)
11. Republica Moldova Moldavië: Eduard Romanyuta – I Want Your Love (41)
12. Belarus Wit-Rusland: Uzari & Maimuna  – Time  (39)
13. Danemarca Denemarken: Anti Social Media – The Way You Are (33)
14. Țările de Jos Nederland: Trijntje Oosterhuis – Walk Along (33)
15. Republica Macedonia Macedonië: Daniel Kajmakoski – Autumn Leaves (28)
16. Finlanda Finland: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina Mun Pitää (13)

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.