Komend weekend komen de eerste kandidaten van het Eurovisiesongfestival 2017 in de Oekraïense hoofdstad aan, klaar voor een avontuur van hun leven. Deze week blikken wij voor de laatste keer terug op het vorige Eurovisiesongfestival en dat in ware eurovisiestijl. Vandaag blikken we terug op de eerste halve finale.
Op dinsdag 10 mei 2016 vond de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival plaats in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Alle ogen waren gericht op Sergey Lazarev, de kandidaat uit Rusland. De bookmakers hadden hem al weken op voorhand gebombardeerd tot de winnaar van het songfestival. De voorbije jaren hadden die bookmakers ook al zo vaak gelijk gekregen dat niemand twijfelde aan hun voorspelling, zeker niet wanneer ze de act zagen waarmee Rusland de lat die Måns Zelmerlöw een jaar eerder gelegd had naar een nog hoger niveau tilde. Rusland was de favoriet bij de televoters en de jury’s plaatsten Sergey op een 2de plaats waardoor Rusland overtuigend won met 99 punten voorsprong op de nummer twee: Armenië.
Iveta Mukuchyan was intern uitgekozen om haar land te vertegenwoordigen en had lang gezocht naar het juiste nummer. LoveWave was een complex opgebouwd, maar modern nummer, perfect voor een stem als die van Iveta. Met een simpele act die vooral naar een hoger niveau werd getild door de belichting en het sublieme camerawerk, twijfelde niemand dat Armenië door zou gaan naar de finale… En zo gebeurde. Armenië scoorde wel beter bij de vakjury (3de) dan bij de televoters (4de).
Ook van een paar andere landen keek niemand verbaasd op dat ze zich wisten te kwalificeren. Door de jury’s op een eerste plaats gezet, maar bij de televoting pas 9de, werd Malta uiteindelijk 3de, hoewel het volgens de bookmakers ook meedeed voor de eindzege. De Hongaarse stud Freddie deed blijkbaar heel wat harten sneller slaan en werd 3de bij de televoting, terwijl de vakjury’s hem pas op een 8ste plaats zetten; tezamen goed voor een 4de plaats. Ook het Cypriotische geweld, met wat hulp van Thomas G:son ging, zoals verwacht door; hoewel zij slechts 8ste werden. Televoting was het land beter gezind dan de vakjury’s.
Grote verrassing voor velen was de kwalificatie voor Nederland. Douwe Bob had een perfecte performance neergezet van Slow down en de simpele maar catchy song zonder teveel focus op een ingewikkelde act, was in de smaak gevallen. Nederland eindigde 5de bij zowel televoting als vakjury.
Voor het eerst in de geschiedenis van het songfestival wist Tsjechië zich te plaatsen voor een finale. Het Midden-Europees land was bij de songfestivalfamilie gekomen in 2007 en was meteen laatste geworden in de halve finale met slechts 1 punt. Een jaar later was dat voorlaatste om nog een jaar later weer laatste te worden, ditmaal zelfs zonder een punt. Tsjechië zou het songfestival dan ook links laten liggen tot 2015. Bij hun terugkeer wilden ze het beter en professioneler aanpakken. Waar hun inzending toen nog bleef steken op de 13de plaats van de halve finale; gingen ze dit jaar eindelijk door. Gabriela Gunčíková zong perfect en haar krachtige ballad I stand werd door de vakjury’s beloond met een 4de plaats. Televoting had het land pas op de 12de plaats gezet en had liever Bosnië & Herzegovina met het zware Ljubav je in de finale gezien.
Ook een belangrijk verschil tussen televoting en vakjury was er voor Oostenrijk. Het lieflijke Loin d’ici van Zoë was er voor de vakjury’s niet bijgeweest in de finale. De mensen thuis waren het lieve meisje beter gezind en plaatsen Oostenrijk op een 2de plaats, na winnaar Rusland.
Azerbeidzjan had zoals gewoonlijk weer een catchy mid-tempo nummer van Zweedse makelij, maar zangeres van dienst, Samra, was niet zo goed bij stem. In de repetities zong ze blijkbaar zo vals als een kat. Gelukkig leek het beter te gaan op de momenten dat het moest en zo blijft Azerbeidzjan één van de weinige landen die nog nooit een finale miste. Vreemd dat Azerbeidzjan beter scoorde bij de jury’s dan bij de televoters. Men zou het andersom verwachten.
Een land dat tot 2016 ongeslagen was, is Griekenland. Hoewel de Grieken dat jaar het geluk hadden om in dezelfde halve finale te zitten als Cyprus, werd op voorhand al gespeculeerd over mogelijke uitschakeling in de halve finale. Ook nu kregen de bookmakers gelijk: Griekenland was pas 14de bij de televoters en bij de jury’s ging het zelfs nog slechter: een 16de plaats. 2016 zou het eerste jaar worden sinds 2001 zonder Griekenland in de finale van het songfestival.
Waar de uitschakeling van Griekenland niet meteen mensen verbaasde, deed de uitschakeling van IJsland dat wel. Greta Salome werd op voorhand getipt voor een plaats in de top 10 van de songfestivalfinale dankzij een repetitief nummer en een sterke visuele act. Velen zeiden dat het een combinatie was van Loreen en Måns. Maar deze kopie werd blijkbaar afgestraft. Greta wist noch de televoters noch de jury’s te overtuigen. Bij beiden eindigde ze op een teleurstellende 13de plaats.
Nu Nederland zich had geplaatst keken de Belgen hoopvol uit naar die tweede halve finale waar Laura Tesoro hopelijk hetzelfde zou doen! En daar blikken we donderdag op terug.
De uitslag:
01. Rusland: Sergey Lazarev – You are the only one (342)
02. Armenië: Iveta Mukuchyan – Lovewave (243)
03. Malta: Ira Losco – Walk on Water (209)
04. Hongarije: Freddie – Pioneer (197)
05. Nederland: Douwe Bob – Slow Down (197)
06. Azerbeidzjan: Samra Rahimli – Miracle (185)
07. Oostenrijk: Zoë – Loin d’ici (170)
08. Cyprus: Minus One – Alter Ego (164)
09. Tsjechië: Gabriela Guncikova – I Stand (161)
10. Kroatië: Nina Kraljic – Lighthouse (133)
11. Bosnië & Herzegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala – Ljubav Je (104)
12. San Marino: Serhat – I Didn’t know (68)
13. Montenegro: Highway – The Real Thing (60)
14. IJsland: Greta Salome – Hear Them Calling (51)
15. Finland: Sandhja – Sing It Away (51)
16. Griekenland: Argo – Utopian Land (44)
17. Moldavië: Lidia Isac – Falling Stars (33)
18. Estland: Jüri Pootsmann – Play (24)