We moeten jullie niet vertellen dat het komende Eurovisiesongfestival zal plaatsvinden in de Italiaanse stad Turijn. In onze reeks ‘Turijn in de kijker’ kijken we dieper naar de stad Turijn. Ideaal dus als je daar volgende week naar toe reist voor het festival. In het eerste deel bekijken we de geschiedenis van de stad.
Zoals veel Italiaanse steden dankt Turijn ook zijn naam aan de Kelten, namelijk Taurini. De stad bestaat al vele eeuwen maar in 218 v.C. vernietigde Hannibal de stad. Later zou Turijn uitgroeien tot een militair belangrijke stad. Zo zagen de Romeinen Turijn als één van hun belangrijkste uitvalsbasissen. De Porta Palatina dateert uit die tijd en ook in het typische orthogonale stratenplan van het huidige centrum is de Romeinse invloed terug te zien.
Na de ineenstorting van het Romeinse rijk werd Turijn overheerst door Lombardije en de Franken. Pas toen de familie Savoye machtiger werd, kwam er een universiteit en werd Turijn de hoofdstad van het hertogdom Savoye. Het gebied zou nog verschillende keren veroverd worden, waaronder door de Spanjaarden en Napoleon.
In 1861 werd Italië eengemaakt en werd Turijn de hoofdstad van het land. De keuze viel op de stad omdat het industrieel het meest ontwikkeld was. Heel wat Italianen verlieten hun stad of dorp om te verhuizen naar Turijn om er te werken. Eén van de grootste fabrieken van de stad is de Fiat fabriek, ontstaan in 1899.
Tijdens de tweede wereldoorlog werd Turijn hevig gebombardeerd omdat de Fiat fabriek omgebouwd was naar een fabriek voor militaire doeleinden. Toch was de stad één van de snelst groeiende steden qua economie en bewoners na de tweede wereldoorlog. Helaas deelde de stad serieus in de klappen bij de financiële crisis van de jaren 80.
Turijn staat nu vooral bekend als een bruisende stad waar grote evenementen worden georganiseerd. Denk maar aan de Olympische winterspelen van 2006 én het Eurovisiesongfestival van 2022.
Woensdag gaat de reeks verder en bekijken we eens wat er allemaal te doen is in deze bruisende stad.