In mei 2017 zal Oekraïne het gastland zijn voor het 62ste Eurovisiesongfestival en dat hebben ze allemaal te danken aan de winst van Jamala in Stockholm. Elke woensdag keren wij van Eurosongland terug naar een Oekraïense inzending en vandaag gaan we terug naar 2011.
Moet er nog zand zijn?
De Oekraïense voorronde van 2011 liep gelukkig voor de omroep niet zo chaotisch als deze van 2010. Eind augustus 2010 maakte de Oekraïense omroep NTU de 35 kandidaten bekend die het had geselecteerd voor hun voorronde. Onder de deelnemers Anastasija Prychodko, de Oekraïense die in 2009 Rusland mocht vertegenwoordigen in Moskou, en Verka Serduchka, die tweede werd in 2007 namens Oekraïne met Dancing lasha tumbai maar deze trok zich later terug uit de wedstrijd. De voorronde startte op 31 oktober 2010 en zou bijna vier maand duren. Eerst waren er voorrondes waarin er vijf kandidaten zich konden kwalificeren voor de halve finale. In elke halve finale traden er acht kandidaten aan waarvan opnieuw de beste vijf doorgingen naar de finale. Later werden er nog eens zes wild cards uitgereikt. Op zaterdag 26 februari 2011 was het dan eindelijk tijd voor de finale. In plaats van de 21 acts die geselecteerd werden uit de halve finale traden er maar zeventien aan. Vier artiesten werden om onbekende redenen gediskwalificeerd. Uiteindelijk won Mika Newton met het lied Angel. Door haar zege zou zij Oekraïne mogen vertegenwoordigen op het zesenvijftigste Eurovisiesongfestival. Echter, net als vorig jaar, was er controverse over de uitslag: jurylid Hanna Herman vroeg een hertelling van de stemming omdat er geruchten waren over fraude. In een persmededeling liet de NTU weten dat er een nieuwe finale zou worden gehouden op 3 maart 2011 met de top drie uit de oorspronkelijke finale. Jamala (ESC 2016) gaf aan niet opnieuw te willen deelnemen in de nationale finale van Oekraïne. De finale zou dus gaan tussen Mika Newton en Zlata Ohnevitsj. Echter, ook Ohnevitsj gaf er uiteindelijk de brui aan, waarna de NTU besloot om de stemmen publiekelijk te hertellen om aan te tonen dat Mika Newton de terechte winnares was.
Mika Newton trad in Düsseldorf aan tijdens de tweede halve finale, op donderdag 12 mei 2011. Ze trad er als zesde van negentien landen aan en kon zich op het einde van de avond kwalificeren voor de finale. Mika werd zesde in de tweede halve finale met 81 punten. Twee dagen later in de finale trad Mika als 23ste van 25 landen aan. Aan het einde van de avond stond Mika Newton op een vierde plek met 159 punten. Drie keer kon Oekraïne de twaalf punten bemachtigen: Armenië, Azerbeidzjan en Slowakije. België en Nederland gaven geen enkel punt aan Mika Newton.
Volgende week: controverse.