Volgende maand nemen er in Wenen 40 landen het tegen elkaar op maar in totaal hebben er al 52 landen deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival. Sommige landen zoals Joegoslavië en Servië-Montenegro bestaan de dag van vandaag niet meer. Elke zaterdag overlopen we de landen die wel nog bestaan maar hun kat hebben gestuurd naar het 60ste Eurovisiesongfestival in Wenen. Vandaag is het onze laatste keer en bekijken we: Bosnië & Herzegovina, Bulgarije en Luxemburg.
Het eerste land dat we vandaag bespreken is Bosnië & Herzegovina. Het land maakte in 1993 zijn debuut. In 1993 wilt Bosnië en Herzegovina deelnemen aan het festival, maar dat is buiten zes andere landen gerekend. Zij willen ook graag debuteren en voor de zeven landen zijn er maar drie plekjes vrij. Daarom komt er een Oost-Europese voorronde met Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Estland en Slowakije. De drie ex-Joegoslavische landen konden de tickets in beslag nemen en mochten debuteren op het festival. Met een zestiende plaats wordt het maar een matig debuut. Het beste resultaat werd behaald in 2006 met een derde plaats. Op het Eurovisiesongfestival in Baku zagen we Bosnië & Herzegovina voor het laatst. Midden december 2012 maakt de omroep BHRT bekend dat het land niet zal deelnemen aan het festival van 2013. Het land kreeg de financiën niet rond en vond ook geen sponsor. Toen was de intentie wel om 2014 terug deel te nemen. Maar ook toen en ook komende editie zal Bosnië & Herzegovina niet aanwezig. Meer informatie over de inzendingen vind je hier.
Bulgarije is een land in Oost-Europa en maakte zijn debuut op het Eurovisiesongfestival in 2005 met Kaffe en Lorraine. Een echt succes werd het niet in Kiev want de inzending bleef steken in de halve finale. Na negen deelnames aan het Eurovisiesongfestival kunnen de Bulgaren enkel in 2007 van een succes spreken. Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov winnen met een monsterscore de nationale finale met Voda. Het zou de eerste inzending worden op het festival dat volledig in het Bulgaars zou gebracht worden . Ze eindigden op een zesde plaats in de halve finale en konden zich daardoor voor het eerst kwalificeren voor de finale. Tijdens die finale in Helsinki deden ze het nog beter en tuimelde ze de top vijf in op de vijfde plaats met 157 punten, waarvan twaalf punten uit Griekenland. Later zouden de twee nog een roemloze comeback maken. De acht andere inzendingen bleven steken in de halve finale. Eind 2013 kwam het nieuws naar buiten dat Bulgarije zich terugtrekt op het Eurovisiesongfestival omwille van financiële problemen die de openbare omroep treft. Het zou slechts één jaar duren maar ook in 2015 stuurt Bulgarije zijn kat. Meer informatie over de Bulgaarse inzendingen vind u hier.
Het laatste land in onze reeks is ons buurland Luxemburg. Het land is één van de zeven stichtende leden van het Eurovisiesongfestival en wist al vijfmaal het Eurovisiesongfestival te winnen (1961, 1965, 1972, 1973 en 1983) maar toch zien we het land niet op het Eurovisiesongfestival in 2015. De laatste inzending van Luxemburg dateert al van in 1993 toen behaalde het land een twintigste plaats met de groep Modern Times. Door de nieuwe regels mocht het land het jaar erop niet deelnemen maar de omroep trok zich volledig terug uit de wedstrijd. Teleurstellende resultaten en het feit dat het kleine Luxemburgse RTL het festival niet zou kunnen organiseren in de toekomst speelden een rol. In 2004 zou RTL een terugkeer maken in Istanboel, maar het geld speelde een rol van vroegtijdige terugtrekking. Ook in 2005 was er interesse, maar ook geld stopte die gedachte. In 2009 kwamen die geruchten opnieuw op gang voor 2010. Dit jaar was er zelfs het gerucht dat de omroepen van San Marino en Luxemburg een gezamenlijke kandidaat zouden sturen. Meer informatie over de inzendingen van Luxemburg vind je hier.