Volgende maand nemen er in Wenen 40 landen het tegen elkaar op maar in totaal hebben er al 52 landen deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival. Sommige landen zoals Joegoslavië en Servië-Montenegro bestaan de dag van vandaag niet meer. Elke zaterdag overlopen we de landen die wel nog bestaan maar hun kat hebben gestuurd naar het 60ste Eurovisiesongfestival in Wenen.
Monaco is één van de kleinste maar rijkste landen van Europa en heeft een lange Eurovisiecarrière achter de rug. Monaco debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 1959 met Mon ami Pierrot van Jaques Pills. Het werd geen droomdebuut voor de Monegasken want hun eerste inzending behaalden een 11de plaats en maar één punt. De jaren die er opvolgende waren beter voor Monaco en het land wist zelfs de editie van 1971 te winnen met Un banc, un arbre, une rue van Séverine. In 1979 trok Monaco zich terug uit de wedstrijd omdat vanaf 1980 het winnende land het jaar erop het Eurovisiesongfestival moest organiseren en volgens de openbare omroep van Monaco kon het land dit niet waarmaken. Na 25 jaar keerde het land in 2004 terug naar het Eurovisiesongfestival en moest aantreden in de halve finale. Hun terugkeer werd alles behalve succesvol. Met een twintigste plaats in de halve finale en slechts tien punten mocht Monaco van de zijlijn toekijken tijdens de finale. Ook in 2005 en 2006 werd dit het verhaal voor Monaco. In 2007 had TVM bevestigde dat het land zal deelnemen in Finland maar trok zich vroegtijdig terug. Het festival werd wel op de televisiezender van het land uitgezonden om een terugkeer in 2008 te vrijwaarden. Toch bleef men dat jaar ook thuis.
In 2009 waren er gesprekken dat Monaco zou terugkeren in Moskou, maar die zijn vroegtijdig afgesprongen. In het najaar van 2014 waren er hardnekkige geruchten dat Monaco zou terugkeren voor het 60ste Eurovisiesongfestival maar deze geruchten bleken te voorbarig.
Meer informatie over de inzendingen van Monaco vind je hier.
Meer informatie over de inzendingen van Monaco vind je hier.
Het tweede land dat wij vandaag bespreken is Turkije. Het land debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 1975 Seninle bir dakika van Semiha Yankı. De eerste jaren van Turkije op het Eurovisiesongfestival waren slecht. De resultaten van het land begonnen te beteren vanaf het moment dat er televoting werd ingevoerd. Turkije kon éénmaal het Eurovisiesongfestival winnen in 2003 met Sertab Erener. De laatste keer dat we Turkije op het Eurovisiesongfestival zagen was in 2012, toen het festival georganiseerd werd in het bevriende Azerbeidzjan. Voor het Eurovisiesongfestival in 2013 trok Turkije zich terug uit onvrede over de vakjury en het feit dat er vijf landen rechtstreeks in de finale zitten. Ook in 2014 en 2015 keerde Turkije niet terug om die reden. Naar alle waarschijnlijkheid keert het land wel terug naar het Eurovisiesongfestival in 2016, dat werd onlangs de wereld ingestuurd door het officiële Twitteraccount van TRT.
Volgende week: Kroatië & Oekraïne